jueves, 3 de abril de 2008

PYME y microempresa y la RSC

Esta tarde, en unas horas, haré una pequeña intervención en la citada anteriormente Comisión de RSC de ACCID. Sobre los retos de la PYME, con respecto a la RSC, diré lo siguiente (no traduzco porque creo que todos vais a comprender perfectamente lo que diré):

"Des del moment en que parlem indiferentment de RSC o de RSE es posa de manifest el fet que la gestió responsable és patrimoni tant de les grans corporacions com de la més petita de les empreses. Aquesta dada és rellevant si tenim en compte que el percentatge de petites i mitjanes empreses, dins el conjunt del teixit empresarial, és absolutament majoritari. El cas del nostre país, sense anar més lluny.

Una part, encara molt reduïda, de la petita i mitjana empresa comença a apostar per la RSC perquè és conscient que li pot reportar beneficis: avantatja competitiva; generació de valor per l’empresa; complicitat en l’entorn en el que conviu i amb els seus grups d’interès; oportunitats a l’hora de treballar per a grans corporacions o per l’administració, que comencen a tenir en compte factors de la gestió responsable; etc.

Malauradament, però, la RSC no ha arribat a la petita i mitjana empresa en la mesura que podríem esperar. Calen, i aquest seria al meu entendre el gran repte dels propers anys, polítiques d’acompanyament que han de venir, sobretot, de l’Administració. La petita i mitjana empresa, ja no diguem la microempresa, té recursos limitats i el dia a dia li exigeix molt més que a una empresa gran.

Cal ajudar-les des del punt de vista formatiu, en primer lloc, perquè puguin entendre la RSC com una forma de gestionar que els hi aportarà valor, i cal dotar-les d’eines per gestionar responsablement les seves empreses. Altres aspectes externs afavoriran aquest interès de les PIME (per exemple, l’efecte d’arrossegament que faran les empreses responsables respecte a las que no han implementat polítiques de RSC quan aquestes aconsegueixin avantatja competitiva), però no podem permetre perdre el temps en aquest efecte reactiu. Cal ajudar-les a fer camí i el gran actor ha de ser l’Administració, en la mesura que té recursos a destinar-hi, que pot afavorir-les fiscalment, que pot premiar les bones pràctiques, que pot incentivar i finançar els projectes innovadors, etc.

El gran repte és incorporar a quantes més empreses millor i el gran protagonista ha de ser l’Administració".

No hay comentarios: